Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου
Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε ένα σάιτ ή ένα ιστολόγιο.
Τα περισσότερα φτηνά πακέτα φιλοξενία ιστοσελίδας συνήθως περιλαμβάνουν κάποιο από τα επόμενα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, συνήθως μάλιστα το WordPress.
Το WordPress είναι η πλέον δοκιμασμένη λύση αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ιστοτόπων παγκοσμίως το χρησιμοποιεί, ενώ προσφέρει πλήθος πρόσθετων λειτουργιών μέσα από πρόσθετα και θέματα εμφάνισης.
Για παράδειγμα μπορεί ένα σάιτ να χρησιμοποιεί φόρμες, ή ακόμα και να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα από δωρεάν πρόσθετα του WordPress, όπως τα Ninja Forms, Woocommerce.
Το Drupal είναι μία εξίσου δοκιμασμένη λύση με πάρα πολλές εκδόσεις και μια αρκετά ενεργή κοινότητα.
Παρέχει ένα εκλεπτυσμένο σύστημα ταξινόμησης και προβολής του περιεχομένου, και προτιμάται από άτομα που ζητούν μεγάλο βαθμό προσαρμογής του περιεχομένου τους.
Μία ακόμα επιλογή διαχείρισης περιεχομένου που χρησιμοποιείται και από κάποιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς είναι το Joomla.
Γνωσιακές βάσεις, Οργανωσιακή γνώση και Τεκμηρίωση
Ένας οργανισμός καλείται να αποτυπώσει, να καταγράψει και να δομήσει την τεχνογνωσία που βρίσκεται κατανεμημένη μεταξύ των τμημάτων και των μελών του.
Μερικοί από τους πλέον δοκιμασμένους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι τα Wiki και οι διαχειριστές τεκμηρίωσης.
Ειδικά οι τελευταίοι είναι εύχρηστοι και πέρα από την τεκμηρίωση λογισμικού, αφού παρέχουν εργαλεία για τη δόμηση και την πλοήγηση σε οποιαδήποτε σύνθετη δομή περιεχομένων.
Λογισμικά Wiki
Λογισμικά Τεκμηρίωσης
Βάσεις δεδομένων
Η βάση δεδομένων βρίσκεται στην καρδιά κάθε σύνθετης εφαρμογής, από την διαχείριση μαθητών ή φοιτητών, αποθεμάτων εμπορικών επιχειρήσεων, ή άρθρων σε ιστολόγιο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν λογισμικά βάσεων δεδομένων ανοικτού κώδικα όπως τα παρακάτω:
Μερικές ακόμα επιλογές για βάσεις δεδομένων βρίσκονται στο τμήμα περί ανάπτυξης εφαρμογών.
Εργαλεία Γραφείου
Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας καλλιεργούν όσο μπορούν την εξάρτησή μας από αυτές.
Ακόμα και για τις πλέον καθημερινές δουλείες ζητούν να πληρώσουμε άδειες χρήσης.
Μπορεί να μας φαίνεται εύκολο να χρησιμοποιούμε απλά τις εφαρμογές που έρχονται έροιμες μαζί με το κινητό ή τον υπολογιστή μας, αλλά το τίμημα είναι η ελευθερία μας.
Εμπορικό και κλειστό λογισμικό έρχεται σχεδόν αυτονόητα μαζί με τη συσκευή που αγοράζουμε, χωρίς να ερωτηθούμε συνήθως αν το θέλουμε, και έρχεται μαζί με ένα σωρό “βολικές” λύσεις, για τις επαφές, το ημερολόγιο, την δημιουργία εγγράφων ή την αναπαραγωγή πολυμέσων.
Ο μέσος άνθρωπος εθίζεται σε αυτές τις εφαρμογές και είναι απρόθυμος να τις αλλάξει, αλλά είναι οι εταιρείες που τον έχουν φέρει σε αυτή την θέση. Τα ανοιχτά λογισμικά, όπως είναι το Libre Office για τη δημιουργία εγγράφων, δεν είναι περισσότερο δύσχρηστα ή δυσεύρετα, απλά δεν στο έχει βάλει κάποιος εκεί με το ζόρι, ώστε να το θεωρείς την φυσική και αβίαστη προεπιλογή.
Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που παρέχονται μέσω σύνδεσης σε κάποια υπηρεσία όπως τα έγγραφα και οι ομάδες Google. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά παρέχονται δωρεάν και εύκολα μόνο με το email μας. Οι εταιρείες αυτές κερδοφορούν ασύστολα μεταπωλώντας τα δεδομένα και αναπτύσσοντας τεχνολογίες από το πως αλληλεπιδρούμε με τους ιστότοπούς τους. Κανείς δεν μας ρώτησε για αυτό, και οι εταιρείες αυτές έχουν καλοπληρωμένες ομάδες νομικών που κυνηγούν ευρηματικούς τρόπους να παρακάμπτουν τις σχετικές νομοθεσίες.
Τα προϊόντα αυτά άλλωστε μας δεσμεύουν και με άλλους τρόπους. Αν θέλουμε να αλλάξουμε υπολογιστή για παράδειγμα, υποχρεωνόμαστε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια προγράμματα, ή τις νέες εκδόσεις τους. Ως εκ τούτου πρέπει να συνεχίσουμε να αγοράζουμε από τον ίδιο πάροχο. Οι εταιρείες αυτές όμως γεμίζουν τις νέες εκδόσεις με ένα σωρό νέες υπηρεσίες και χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να απαιτούν την αγορά νέων υπολογιστών και συσκευών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.