Ανοικτές άδειες Creative Commons

Τι είναι το Creative Commons;

select (1)Το Creative Commons είναι μη-κερδοσκοπική εταιρία, με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Για την προώθηση των στόχων του Creative Commons εργάζονται επίσης εθελοντές επικεφαλείς των κατά τόπους ομάδων σε κάθε μία από τις εθνικές δικαιοδοσίες για τις οποίες έχουν ήδη προσαρμοστεί οι άδειες Creative Commons. Το Creative Commons International και οι εθελοντές επικεφαλείςτων τοπικών ομάδων είναι ανεξάρτητες και ξεχωριστές οντότητες, ωστόσο συνεργάζονται και συνεισφέρουν εξίσου για να προωθήσουν την υιοθετηση των αδειών και των εργαλείων που προσφέρει το Creative Commons.

Η ιδέα πίσω από το Creative Commons είναι ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μη θέλουν να εξασκήσουν όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που τους επιφυλλάσσει ο νόμος. Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για έναν εύκολο αλλά και αξιόπιστο τρόπο να εκφραστεί η διακήρυξη «Με επιφύλαξη κάποιων δικαιωμάτων» (Some rights reserved) ή ακόμα και η διακήρυξη «Χωρίς επιφύλαξη κανενός δικαιώματος» (No rights reserved). Πολλοί άνθρωποι έχουν καταλήξει από καιρό στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη ολοκληρωτικής προστασίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εμποδίζει τη διάδοση του έργου τους στο ευρύτερο δυνατό κοινό και δεν τους βοηθά να αποκτήσουν την αναγνώριση που επιθυμούν. Πολλοί επιχειρηματίες και καλλιτέχνες έχουν καταλήξει ότι προτιμούν να βασίζονται σε καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα αντί της ολοκληρωμένης προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να εξασφαλίσουν καρπούς από την «επένδυση» τους σε δημιουργικότητα. Άλλοι πάλι αισθάνονται ικανοποίηση συνεισφέροντας και συμμετέχοντας σε μια δημιουργική κοινότητα διανόησης (intellectual commons). Ανεξάρτητα από το λόγο, είναι φανερό ότι πολλοί πολίτες του Διαδικτύου θέλουν να μοιράζονται γενναιόδωρα με άλλους το έργο τους, καθώς και τη δυνατότητα άλλοι να επαναχρησιμοποιούν, να τροποποιούν και να διακινούν το ίδιο αυτό έργο. Το Creative Commons στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκφράσουν αυτή ακριβώς την προτίμηση τους να μοιράζονται, προσφέροντας στον κόσμο δωρεάν μέσω του ιστοχώρου μας ένα σύνολο από άδειες χρήσης.

 

Οι άδειες Creative Commons είναι ένα σύνολο ευέλικτων αδειών πνευματικών δικαιωμάτων που παρέχουν ένα απλό, τυποποιημένο τρόπο για να μοιράζουν οι δημιουργοί το έργο τους στο κοινό – υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για πολλούς αυτό το σύνολο των άδειων ίσως ακούγεται πολύπλοκο και μπερδεμένο. Γιαυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά παραδείγματα τις άδειες Creative Commons και την χρήση τους.

Βασικά σημεία των αδειών

Κάθε άδεια έχει την δυνατότητα:

  • Να βοηθήσει τον δημιουργό να διατηρήσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου του,
  • Να επιτρέψει συγχρόνως στο κοινό να χρησιμοποιήσει αυτό το έργο (με τους όρους που ορίζει η άδεια)


Κάθε άδεια
απαιτεί από το κοινό που χρησιμοποιεί το έργο

  • Να ζητήσει την ρητή άδεια του δημιουργού να κάνει οποιαδήποτε από τα πράγματα που επέλεξε να περιορίσει ( π.χ., να κάνει μια εμπορική χρήση, δημιουργία παράγωγου έργου)
  • Να αφαιρέσει την αναφορά στο δημιουργό, μετά από αίτημα του δημιουργού ( Π.χ., αν κάποιος κάνει ένα νόμιμα εξουσιοδοτημένο παράγωγο της εργασίας σας που δεν σας αρέσει, μπορείτε να του ζητήσετε να αφαιρέσει το όνομά σας από την αναφορά δημιουργού.
  • Να διατηρήσει άθικτα όλα τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού σε όλα αντίγραφα του έργου
  • Να έχει ορατό τον τύπο της άδειας που διανέμεται το έργο
  • Να μην τροποποιήσει τους όρους της άδειας
  • Να μην χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να περιορίσει άλλες νόμιμες χρήσεις του έργου.


Κάθε άδεια
επιτρέπει στο κοινό που χρησιμοποιεί το έργο, (με τους όρους που ορίζει η άδεια):

  • Να αντιγράψει το έργο
  • Να το διανέμει
  • Την δημόσια προβολή και εκτέλεση του
  • Την ψηφιακή αναπαραγωγή του (π.χ. μέσω του Διαδικτύου)
  • Την μετατροπή του έργου σε άλλη μορφή ως πιστό αντίγραφο (π.χ ψηφιακά αντίγραφα)

Κάθε άδεια χρήσης:

  • Ισχύει σε όλο τον κόσμο
  • Διαρκεί για όλη τη διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου
  • Δεν μπορεί να ανακληθεί

Διαβάστε περισσότερα για τα Creative Commons στο http://www.creativecommons.gr